Imitatie-Venuspenning, type ” Rond wapenschild en met een scepter in de rechterhand “, Zuidelijke Nederlanden of Noord Frankrijk, vanaf ca. 1500.

Gevonden door Filip Behiels

Materiaal: koperlegering

Diameter: 30,4 mm

Gewicht: 4,17 gr

Voorzijde: Vrijwel naakte vrouw bedekt met een schaamdoek waarvan het ene uiteinde over de rechterarm hangt, het andere uiteinde aan het haar en uitwaaierend, in de rechterhand een scepter met links en rechts een bloem. Daaronder korte koorden, naast de rafels van de schaamdoek. Links onderin het veld drie bloemen en in de linkerhand een chantepleure waaruit waterdruppels vallen. Tekst: Geheel fictief met een kroon als initiaalteken.

Keerzijde: Een van het wapen van Philips de Schone afgeleid wapenschild met in het 1e kwartier drie lelies, in het 2e drie gearceerde balken, in het 3e een leeuw met twee parels/stippen en in het 4e kwartier drie schuine balken. In het hartschild het wapen van Vlaanderen. Boven het wapenschild een vuurijzer met links en rechts vlammetjes en onder vier vuurstenen. Tekst: Geheel fictief met een kruis als initiaalteken.

rekenpenning-800

Lit: F. Groenendijk, Venus op rekenpenningen, blz. 176, No.116 ( keerzijde variant met links en rechts gespiegelde kwartieren )

Gedetermineerd door Jan Ooms

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.